Sociale veiligheid

Kanjertraining en The Leader in Me 

Op de Vennegötte hechten we veel waarde aan sociale veiligheid. We geloven dat een veilige en positieve omgeving essentieel is voor het leren en ontwikkelen van onze leerlingen. Daarom maken we gebruik van twee belangrijke programma's: The Leader in Me en Kanjertraining. 

Kanjertraining 

Kanjertraining is een programma dat gericht is op het creëren van een veilige sfeer in de klas. Het helpt leerlingen om sociaal-emotionele vaardigheden te ontwikkelen, zoals omgaan met elkaar, samenwerken en respect tonen. Door middel van verschillende oefeningen en gesprekken leren leerlingen hoe ze op een positieve manier met elkaar kunnen omgaan en conflicten kunnen oplossen. 

  • Veiligheid: Leerlingen leren dat het belangrijk is om zich veilig te voelen, zowel fysiek als emotioneel. 
  • Respect: We stimuleren respectvol gedrag, zodat iedereen zich geaccepteerd voelt. 
  • Communicatie: Leerlingen leren open en eerlijk met elkaar te communiceren, wat helpt om pesten en andere sociale problemen te voorkomen. 

Samen voor een veilige leeromgeving 

Met Kanjertraining en The Leader in Me creëren we samen een veilige en ondersteunende leeromgeving voor al onze leerlingen. We geloven dat elke leerling de kans moet krijgen om te groeien en zich te ontwikkelen in een omgeving waarin ze zich veilig en gewaardeerd voelen. Op deze manier bereiden we onze kinderen voor op een succesvolle toekomst, zowel op school als daarbuiten. 

Op de Vennegötte vinden we een veilige leeromgeving heel belangrijk. Voor klachten over ongewenst gedrag kunnen leerlingen, ouders en leerkrachten terecht bij een externe vertrouwenspersoon. De meest voorkomende vormen van ongewenst gedrag zijn: 

  • Seksuele intimidatie 
  • Pesten 
  • Agressie 
  • Discriminatie 

Klachten over onderwijskundige zaken of de organisatie van de school worden eerst besproken met de betrokken leerkracht of de schooldirectie. Als er klachten zijn over hoe iemand behandeld wordt, kunnen deze ook door de externe vertrouwenspersoon worden behandeld. 

Vertrouwenspersonen

Elke school heeft een interne vertrouwenspersoon. Deze persoon zorgt voor de eerste opvang en kan indien nodig doorverwijzen naar de externe vertrouwenspersoon.

Ouders en leerlingen kunnen ook rechtstreeks contact opnemen met een externe vertrouwenspersoon. Deze personen zijn onafhankelijk en hebben geen meldplicht naar de schoolleiding. Dit betekent dat zij vertrouwelijk omgaan met informatie over bijvoorbeeld seksuele intimidatie of misbruik. 

Wat doen externe vertrouwenspersonen? 

  • De externe vertrouwenspersonen zijn er om klagers te ondersteunen bij hun klachten.
    Zij bieden: 
  • Vertrouwelijke en zorgvuldige omgang met informatie. 
  • Onafhankelijke ondersteuning als aanspreekpunt. 
  • Eerste opvang na een klacht. 
  • Hulp bij het zoeken naar oplossingen, ook in informele sfeer. 
  • Informatie over procedures en klachtenprocessen. 
  • Doorverwijzing naar externe hulpverleningsinstanties, zoals Bureau Jeugdzorg. 

Neem contact op 

Heeft u een klacht over seksuele intimidatie, pesten, discriminatie of agressie? Neem dan contact op met onze interne contactpersoon of met een van de externe vertrouwenspersonen. 

Onze Interne Contactpersoon is

Stien Huurnink 
T: 0573-252000 
E: s.huurnink@poolsterscholen.nl 

Onze externe Vertrouwenspersonen zijn

Helga van Silfhout 
T: 0634 880 700 
E: helgavansilfhout@gmail.com 

Johan Kippers 
T: 0651 783 405 
E: johan@kippershrm.nl 

Samen werken we aan een veilige en positieve schoolomgeving! 

Klachtenregeling 

Bij de Vennegötte doen we ons best om alle leerlingen goed te ondersteunen. Toch kan het gebeuren dat er dingen misgaan. Heeft u een klacht? Ga dan eerst in gesprek met de school. Samen kunnen we naar een oplossing zoeken. U kunt ook gebruikmaken van onze klachtenregeling. 

Anti-pest protocol 

In ons anti-pestprogramma beschrijven we hoe we pestgedrag signaleren en aanpakken. Door dit protocol te volgen, werken we samen met alle betrokkenen om pesten te voorkomen of op te lossen. 

Onze coördinator voor pestzaken is

Stien Huurnink.
T: 0573-252000 
E: s.huurnink@poolsterscholen.nl 

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld 

Alle leerkrachten van Poolster hebben de cursus Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld gevolgd. Deze meldcode helpt professionals om goed te reageren bij signalen van geweld, zoals huiselijk geweld en kindermishandeling. Beroepskrachten zijn verplicht om deze meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in de thuissituatie. De meldcode beschrijft in vijf stappen wat er gedaan moet worden bij vermoedens van geweld. 

Aandachtsfunctionaris

De aandachtsfunctionaris in het onderwijs is een speciale rol binnen scholen, gericht op het signaleren en aanpakken van problemen die invloed hebben op de veiligheid en het welzijn van leerlingen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om kindermishandeling, huiselijk geweld of andere ernstige zorgen die in de thuissituatie spelen. De aandachtsfunctionaris is getraind om signalen van kindermishandeling of huiselijk geweld te herkennen. Ze kunnen deze signalen onderzoeken en waar nodig rapporteren. 

De aandachtsfunctionaris zorgt ervoor dat de meldcode goed wordt nageleefd. Deze persoon is een consulent en gesprekspartner voor ouders of collega’s die vermoeden dat er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling. De aandachtsfunctionaris biedt ondersteuning aan leerlingen en ouders die te maken hebben met problemen thuis. Dit kan in de vorm van gesprekken, advies en het opstellen van zorgplannen. 

Heeft u, ouder of leerkracht, vermoeden van een geval van kindermishandeling of huiselijk geweld? Neem dan contact op met de aandachtsfunctionaris. 

Onze aandachtsfunctionaris is 

Lianne Spruijt  
T: 0573-242000
E: l.spruit@poolsterscholen.nl